Hvad er fordelene ved en luftfugter?
Om vinteren kommer mange gener, som er følge af tør luft. Generne kan være alt fra sprukne læber, udtørret hud og spaltet til tørt hår. Ofte kommer generne, når temperaturen falder under frysepunktet. Det er faktisk ikke kun mennesker, som bliver generet af, at temperaturen falder. Både planterne og møblerne i dit hjem har det også bedre, når luftfugtigheden er højere.
Herunder kan du se flere af fordelene ved at investere i en luftfugter:
-
Du kan forhindre tør luft
-
En luftfugter giver et bedre indeklima
-
Den hjælper mod allergier og astma
Hvordan fungerer en luftfugter?
En luftfugter er lavet til at producere damp, som luften absorberer og hermed øger luftfugtigheden med. Du skal faktisk kun hælde vand i din luftfugter og starte den selv. Du skal dog huske at gøre din luftfugter ren, fordi du skal forhindre bakterier og skimmelsvamp. Der findes mange forskellige typer og modeller af luftfugter. De fås i forskellige størrelser og forskellige designs. Nogle modeller kan du selv justere på, imens andre kommer med en duftdispenser, hvor du kan tilføje dine favorit dufte.
Det er vigtigt, at du husker at kigge på, hvilken kapacitet, din luftfugter skal have, for at den passer til størrelsen på rummet, hvor den bruges i. Det er den eneste måde, du opnår at få den optimale effekt ud af luftfugteren. Uanset om du leder efter en luftfugter med en stor eller lille kapacitet, kan du finde det her hos Skiftselv.dk.
Det er ikke kun i dit hjem, du kan få gavn af en god luftfugter. Ofte er præcis de samme udfordringer på kontoret i vinterperioden. Her bliver luften også tør, og det giver gener. Har du et mindre kontor, så kan du sagtens investere i en billig luftfugter fra Skiftselv.dk. Det er nemlig ikke den store udgift at sørge for et bedre arbejdsmiljø.
Hvor kan du bruge en luftfugter i boligen?
Du kan bruge luftfugteren i alle boligens rum og kroge. Den er dog specielt perfekt til soveværelset, hvor den kan forhindre, at du vågner op med tørre øjne og slimhinder. Ofte slukker en luftfugter selv, når den løber tør for vand. Dog kan den lukke damp ud flere timer i streg, så luftfugtigheden forbliver, som den skal være. Den er også sikker at bruge, så du kan godt bruge den i dit hjem – også selvom du har børn.
Den anbefalede luftfugtighed er på 40-50%, fordi det er den luftfugtighed, som kroppen foretrækker. Når luftfugtigheden er under 45%, så forhindrer det støvmider i at danne sig. Bakterier gror ved 55% eller herover, imens skimmel kommer, når luftfugtigheden er over 70%.
Ofte deles luftfugtigheden ind i tre forskellige kategorier:
-
Lav luftfugtighed på -40%
-
Den lave luftfugtighed findes ofte om vinteren og skyldes den kolde luft udefra. Det medvirker til, at du bliver hurtigere syg med f.eks. forkølelse og influenza. Du skal undgå tør luft ved at holde fugtigheden til et niveau på 30-40%.
-
Normal luftfugtighed på 40-60%
-
Denne luftfugtighed er bedste for dit helbred og bedst til at undgå mug eller sprækker i træet. Den ligger mellem 40-60%, og den er lidt højere om sommeren end om vinteren.
-
Høj luftfugtighed på 60%+
Den høje luftfugtighed er ikke kun skyld i bakterier men også i, at både mug, råd og svamp kan vokse. Mange insekter og skadedyr er også glade for høj luftfugtighed.
Vælg den rigtige luftfugter, hvis du døjer med tør luft
Indeklimaet i dit hjem betyder ekstremt meget for, hvor godt du har det i hjemmet. Hvis luften er for fugtig, kan det have konsekvenser for dit helbred, men i særdeleshed også for din bolig. Er luften derimod for tør, risikerer du at døje med tilbagevendende gener som hovedpine, irriterede øjne, koncentrationsbesvær og så videre. Så hvis du har dit helbred kært, er det en god ide at investere i en luftfugter – også kendt som en luftbefugter – for at være sikker på, at luftfugtigheden i dit hjem aldrig er for lav. Luftfugtighed er som regel et større problem om vinteren end om sommeren, fordi kold luft ikke kan indeholde samme mængde vand som varmere luft. Derfor er der også rigtig mange, der om vinteren, hvor der er frostvejr, har brug for en luftfugter for overhovedet at kunne være i deres bolig.
Flere alternativer
En luftfugter er ikke bare en luftfugter – det havde ellers været nemmere for dig som kunde. Overordnet set findes der tre forskellige typer luftfugtere, som du kan vælge imellem. Koldluftsbefugteren, ultralydsbefugteren og varmluftfugteren. Hvilken model, der passer bedst til dit behov, er svært at vurdere, så læs med her og bliv klogere.
Koldluftsbefugteren er billig
Denne type luftfugter virker ved at blæse luften ind i maskinen og sende den ud igen som kold damp, som derved hæver luftfugtigheden. Fordelen ved denne metode er, at denne type luftfugter er meget billig i drift og nem at vedligeholde. Den lille ventilator i maskinen suger den tørre luft ind og tilsætter damp – og det kræver ikke særligt meget energi. Selvom det hedder en koldluftsbefugter betyder det ikke, at der bliver koldt i rummet. Luften forbliver samme temperatur som før. Største ulempe ved denne luftfugter er hastigheden. Det tager væsentligt længere tid, før denne maskine får bragt luftfugtigheden op på det passende niveau. Til gengæld er den billig i drift og billig at anskaffe sig.
Ultralydsbefugteren er effektiv
Ved hjælp af ultralyd omdannes almindeligt vand til damp, som blæses ud i det rum, som ultralydsbefugteren står i. Det har den fordel, at rummet forholdsvist hurtigt og effektiv opnår den ønskede luftfugtighed. Denne type luftfugter er efterhånden måske den mest almindelige og bliver brugt af både private og professionelle til at holde luftfugtigheden oppe. Disse typer luftfugtere er oven i købet meget billige at anskaffe sig. Men der er desværre en hage ved denne type: den kræver stor vedligeholdelse, og hvis der er meget kalk i vandet, der hvor du bor, er den direkte ikke egnet til at blive brugt.
Varmluftsbefugteren er dyrere, men mere effektiv
Denne type luftfugter er dyrere at anskaffe sig og dyrere i el end de andre typer luftfugtere. Til gengæld er den effektiv og kan hurtigt bringe luftfugtigheden op i selv store rum, hvis du køber den rigtige model. Vedligeholdelse er vigtigt, men heldigvis relativt nemt. Maskinen fungerer ved, at vand varmes op og blæses ud i rummet som ren damp, når det når den rigtige temperatur – altså kogepunktet.